Borsazedeye 500 milyon lira ödensin
25 Mart 2018
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, küçük tasarruf sahiplerinin hisse senedine yatırıma yönelmesi için borsada ‘barış’a ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Karadağ, “Birtakım şirketlere yapılan operasyonlar sonrasında küçük yatırımcının elinde bulunan hisselerin değeri sıfıra indi. Sermaye piyasasında bu şekilde batan para 500 milyon lira civarı. Küçük yatırımcıya bu paranın ödenmesinin bir yolunu bulmalıyız” dedi.
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Capital ve Ekonomist dergilerinin düzenlediği “Uludağ Ekonomi Zirvesi”nde iş dünyasına, “Borç almayın, ortak alın” çağrısı yaptıktan 4-5 saat sonra Martaş Yönetim Kurulu Üyesi Cem Baver Özalp’le sohbet ederken Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ile Migros CEO’su Özgür Tort yanımıza geldi.
Karadağ, küçük tasarruf sahiplerinin hisse senedine yatırıma yönelmesi için borsada “barış”a ihtiyaç duyulduğunu savundu:
Borsazedeye 500 milyon lira ödensin
– Çukurova Elektrik, Kepez Elektrik gibi birtakım şirketlerin küçük hissedarlarının elindeki hisse senetlerinin değeri, söz konusu kuruluşlara yapılan operasyonlar sonrası sıfıra indi. Sermaye piyasamızda bu şekilde batan para 500 milyon lira dolayında. Bu paranın küçük yatırımcıya ödenmesinin bir yolunu bulmalıyız.
Küçük yatırımcının hisse senedine yatırıma soğuk yaklaştığını, küskün olduğunu belirtti:
– Devletimiz 2001 krizi sırasında off-shore hesaplarında batan mevduatları bile ödedi. Hisse senedi yatırımcısının da batan parasını ödemekte yarar var.
İlgili kurumlardan 500 milyon lirayı ödeyebilecek kaynağın rahatlıkla sağlanabileceğini vurguladı:
– 500 milyon lirayı ödemek, belki de Bosra İstanbul’da hisse senedine 5 milyar liralık yatırımın kapısını açacak.
Bu konuda ödeme formülleri üzerinde çalıştıklarını kaydetti:
– Gereken kanunu çıkarıp hisse senedi piyasasının ihtiyacı olan “barış”ı sağlamalıyız.
Ardından Migros CEO’su Özgür Tort’a döndü:
– Halka açık şirketlerin, hisse senedine yatırım
yapmış olanları ayrıcalıklı hissettirecek bazı adımlar atmasında yarar var. Örneğin Türk Hava Yolları (THY), belirli bir miktar THY hisse senedi olan yatırımcıya özel yolcu kartı verebilir, ödül bilet kullandırabilir.
Araya girdim:
– Migros da elinde şirketin hissesi bulunan yatırımcıya özel indirim yapabilir mi?
Tort yanıtladı:
– Neden olmasın? Üzerinde çalışıp formülü geliştirebiliriz.
Karadağ’a döndü:
– Başkanım, halka açık şirketlerin küçük yatırımcıyı ödüllendirmesi konusunda birlikte adım atabiliriz. Bizim gibi 3-5 şirket aynı anda harekete geçerse, diğer şirketlere örnek olur.
Hükümet hisse senedinde batan 500 milyon lirayı ödemeye yanaşır mı?
20 Şubat 2017 tarihinde Borsa Başkanı Sayın HİMMET KARADAĞ’a yapmış olduğumuz nezaket ziyaretinde geçmiş dönemde borsada 450 bin civarında madur yatırımcı olduğunu belirtmiştik. Sayın Başkanın bu konuyu dile getirmesinden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. bu tür bir çalışma içinde olduklarını bize belirtmişti. Bu madur yatırımcıların maduriyetlerinin giderilmesi sisteme ciddi anlamda katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
BORSA UZMANLARI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU
Borsa Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri olarak 14 Şubat 2017 günü Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Sayın Himmet Karadağ’a nezaket ziyareti gerçekleştirdik. Ziyaretimizde borsamızın eski güzel günlerine tekrar kavuşturulabilmesi için neler yapılması gerektiği ile ilgili aşağıda belirttiğimiz konuları Sayın Başkana ileterek görüş alış verişinde bulunduk:
• Borsada geçmiş dönemlerden bu yana 450 bin civarında yatırımcının mağdur olduğunu, bu yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesinin borsaya ve sisteme olan güvenin artacağını belirttik. Başkan, geçmişte yaşanan yatırımcı mağduriyetlerinin giderilebilmesi ve yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için çalışma içersinde olduklarını belirtti.
• Başkan, halka arz ve şirketlerin borsada işlem görebilmeleri için çok daha fazla seçici olduklarını ve olmaya devam edeceklerini, başvuru yapan her şirketin borsaya girmelerine izin vermeyeceklerini; şirketlerin, karlılık, nitelik, sahiplik ve ortaklık yapılarına dikkat edeceklerini, böylece eskiden yaşanan bir takım sıkıntıların önüne geçebileceklerini özellikle vurguladı.
• Borsada işlem hacmini artırmak için geçmişte başarılı şekilde uygulanan halka açık şirketlerin kendi paylarında belli oranlarda işlem yapabilmelerinin olanaklı hale getirilmesi, bu işlemlerin yapılabilmesi için tecrübeli broker arkadaşlarımızdan destek alınarak yararlanılabilmesi düşüncelerimizi ilettik.
• Borsada hisse senedi gibi yeni bir ürün olarak gram altının alım-satımının yapılması, ellerinde altın bulunan kişilerin aracı kurumlara giderek kolaylıkla hesap açabilmelerinin, yatırımcı istediğinde borsadan satın aldığı altınları fiziki olarak çekip tekrar yatırabilmesinin sağlanması, saklama ve diğer işlemlerin de borsa tarafından yapılması düşüncelerimizi ilettik. Sayın başkan bu önerimizi değerlendirebileceklerini belirtti.
• Borsada daha fazla broker çalıştırılabilmesi talebimizi Sayın Başkan, borsa binasındaki üye temsilcilerinin (brokerların) çalışma alanlarını beğenmediğini, bu alanların çağdaş bir görüntüye kavuşturulabilmesi için çalışma başlattıklarını özellikle belirtti.
• Sayın Başkan, 15 Temmuz darbe girişimi ve son aylarda yaşadığımız terör olaylarının bazı planlarını uygulamaya başlamasını geciktirdiğini fakat, toplumsal alanda kavuşacağımız huzur ortamıyla birlikte borsa binasında bir borsa müzesi; spor, eğlence, dinlenme ve benzer etkinliklerin gerçekleştirilmesi için sosyal ve kültürel alanların oluşturulması çalışmalarına bir an önce başlanacağı bilgisini verdi.Ayrıca Sayın Başkan Borsa çalışanlarının da Derneğimize üye olabilmeleri için öneride bulundu.
• Gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak yurdumuzun değişik yörelerinde aracı kurumların da desteği ile yatırımcıları bilinçlendirmek, tasarruf eğilimini artırmak, borsaya yeni ve bilinçli yatırımcı çekebilmek için “Borsa Cafeler” açılması; buralarda eğitim, konferans ve seminerler düzenlenmesi düşüncelerimizi ilettik.
• Ayrıca borsada çok iyi yetişmiş üye temsilcilerinin bulunduğunu bu kişilerden finans sektöründe yeterince yararlanılamadığı, halka açık şirketlerin yatırımcı ilişkileri birimlerinde, piyasanın işleyişi, kontrol ve denetimi işlerinde derneğimizin üyesi olan tecrübeli arkadaşlarımızdan yararlanılabilmesi için önerilerimizi kendisine ilettik.
• BUD yönetimi olarak derneğimizin yurtdışındaki benzer derneklerin oluşturduğu uluslararası federasyon ve kuruluşlara üyelik başvurusu için çalışma içersinde olduğumuzu da ilettik. Sayın Başkan bu çalışmalarımızı da memnuniyetle karşıladı.
• Türkiye Varlık Fonu ile ilgili konuştuk. Varlık Fonunun başta gelen amacının ülkemize yabancı sermaye ve yatırımların çekilmesi olduğunu, bunun için fonun uluslararası areneda tanınan şirketlerin yönetici veya ortakları, siyasi ve finans alanında kendisinden söz ettiren kişilerden fonun tanıtımı için yararlanabileceklerini belirtti.
Üyelerimizin bilgisine sunarız.
Borsa Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu