Londra Mahkemesi, Rus enerji şirketi Gazprom’un İngiltere ve Galler’deki varlıklarına el koydu.
İngiltere, Rus Enerji Şirketi Gazprom’un Ülkedeki Varlıklarına El Koydu
Londra Mahkemesi, Rus enerji şirketi Gazprom’un İngiltere ve Galler’deki varlıklarına el koydu.
GAZPROM’UN İNGİLTERE VE GALLER’DEKİ MAL VARLIKLARINA EL KONULDU
Naftogaz’dan yapılan açıklamada, Stockholm Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından Ukraynalı şirkete tazminat ödemesine karar verilen Gazprom’un İngiltere ve Galler’deki varlıklarına el konulduğu belirtildi.
MAHKEME KARARINI UYGULAMAMASI HALİNDE CEZAİ YAPTIRIMA MARUZ KALABİLİR
Gazprom’un ayrıca İngiltere ve Galler’de değeri 50 bin doların üzerindeki varlıklarına yönelik bir listeyi de mahkemeye sunacağının kaydedildiği açıklamada, Gazprom’un mahkeme kararını uygulamaması halinde cezai yaptırıma maruz kalabileceği ifade edildi.
NE OLMUŞTU?
Merkezi Stockholm’de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi bir süre önce verdiği kararda, Gazprom ve Naftogaz arasındaki davayı Ukraynalı şirket lehine sonuçlandırmıştı. Gazprom’un Ukrayna’ya doğalgaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğine hükmeden mahkeme, Gazprom’un Naftogaz’a 2,56 milyar dolar ödeme yapması yönünde karar vermişti.
GAZPROM NEDİR?
Gazprom, Rus menşeli dünyanın bir numaralı doğal gaz üretim şirketidir. Merkezi Moskova’da olan şirketin isminin açılımı Gazovaya Promışlennost kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir ve bu ifade Rusça’da gaz endüstrisi anlamına gelmektedir. Gazprom halka açık bir anonim şirketidir ve 2014 yıl sonu verilerine göre 3.1 milyar dolarlık net geliri ve yaklaşık 400.000 çalışanıyla dünyanın en büyük şirketlerinden de biridir.
GAZPROM TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Gazprom, 2010 ve 2013 yılları arasında sırasıyla 508.6, 513.2, 487.0, 487.4 milyar metre küplük doğal gaz üretimi gerçekleştirmiştir. Bu değerler Rusya üretiminin yaklaşık %80’i ve dünya üretiminin de yine yaklaşık olarak %20’si kadardır. Rusya birçok komşu ülkeyle doğal gaz satışı için anlaşma sağlamıştır ve bunlardan biri de Türkiye’dir. Mavi Akım olarak adlandırılan proje için 1997 yılında imzalar atılmış ve 2000 yılında da inşaat aşaması başlamıştır. Karadeniz’in altından döşenen borular sayesinde Türkiye, Rusya’dan herhangi bir aracı ülke olmadan doğal gaz almaya devam etmektedir. Boru hattı yılda yaklaşık olarak 15 milyar metre küp doğal gaz taşımaktadır.
Son yorumlar