Cumartesi Anneleri İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi, Beyoğlu Kaymakamı ve saldırıda bulunan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.
İleri Haber
İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü hakkında suç duyurusunda bulundu.
İleri Hatırlatıyor
İHD İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Gülseren Yoleri tarafından yapılan suç duyurusunda, 1995’ten bu yanan kayıp yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri’nin/insanlarının 700. hafta oturumunu yasaklayan İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü ile, hakaret ve tehdit içeren açıklamaları nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu.
İleri Hatırlatıyor
Avukat Yoleri, İçişleri Bakanı Soylu hakkında, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “hakaret”, “iftira”, “suç uydurma”, “kişinin hatırasına hakaret”, “görevi kötüye kullanma” suçlarından; Şahin ve Ünlü hakkında ise “Hukuka aykırı yasak, haksız yakalama”, “işkence”, “darp”, “yaralama”, “görevi kötüye kullanma”, “suça teşvik” suçlarında kamu davası açılmasını talep etti.
İleri Hatırlatıyor
Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine yönelik sert polis saldırısına ilişkin yapılan suç duyurusu dilekçesinde “Galatasaray Meydanını ve İstiklal Caddesini yasa ve hukuk dışı bir şekilde toplantı, gösteri ve basın açıklamasına yasaklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü ve gerek fiilen engelleme suçunu her türlü şiddete başvurarak yerine getiren gerekse de bu emirlere aracılık eden diğer kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma başlatılmasını, soruşturma neticesinde şüpheliler hakkında cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmasını talep ederiz” denildi.
CUMARTESİ ANNELERİ KİMDİR?
Suç duyurusu dilekçesinde ‘Cumartesi Anneleri kimdir?’ başlıklı kısımda ise şu ifadelere yer verildi:
“Kaybedilme olgusu ağırlıklı olarak 90’lı yılların başında çok hızlı bir şekilde artarken, Türkiyeli insan hakları savunucuları da gelişmelerle ilgili kamuoyunun ve hükümet yetkililerinin konuya dikkatlerini çekmeye başladılar. İnsan Hakları Derneği ilk olarak 18 Aralık 1992 tarihinde “Kayıplar Bulunsun” sloganı ile bir kampanya başlattı.
27 Mayıs 1995 Cumartesi günü saat 12.00’da kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları “Gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın” talebiyle Galatasaray Meydanında ilk kez oturma eylemi yaptı. Cumartesi oturmaları, Emine Ocak’ın oğlu Hasan Ocak’ın 21 Mart 1995’te gözaltına alınması ve 58 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığında bulunmasıyla başlamıştı. Bu gelişme üzerine dönemin İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Akın Birdal İle Türkiye İnsan Hakları Vakfı başkanı Yavuz Önen’in yaptıkları ortak çağrının ardından yakınlarını kaybedenler 27 Mayıs 1995 tarihinden itibaren Cumartesi günleri Galatasaray meydanında oturmaya başladılar.
İHD 01 Haziran 1995 tarihinde 2. kez ve “kayıplara son, sorumlular yargılansın” sloganı ile kayıplar kampanyasını başlattı.
Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999’da saldırılar nedeniyle belirsiz bir süre oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. 10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009’da Cumartesi oturmaları yeniden başladı ve kesintisiz olarak devam ediyor. İnsan Hakları Derneği, 1995’ten bu yana her yıl 17-31 Mayıs tarihleri arasındaki dönemi “Kayıplar Haftası” olarak anıyor.”
Son yorumlar