Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacılar Dünya’ya yaklaşan bir göktaşının yönünü saptırmak için yeni bir yöntem geliştirdi.
Bilim insanlarının Dünya’daki yaşamı sonlandırma potansiyeline sahip olduğunu belirttiği göktaşlarına karşı hala küresel bir eylem planı bulunmuyor.
Independent’ta yer alan habere göre, bu soruna çözüm bulmak için kulları sıvayan bir grup bilim insanı Dünya’ya yaklaşan bir göktaşının yönünü saptırmak için yeni bir yöntem geliştirdi.
ABD’nin önde gelen eğitim kurumlarından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’de (MIT) görev alan araştırmacılar gezegenimize yaklaşan bir göktaşının yönünü saptırmak için hangi tip bir uzay görevinin daha başarılı olacağını belirlemeye yardım edecek karar haritası geliştirdi.
Bilim insanları yeni yöntemi Apophis ve başka bir yakın Dünya asteroidi olan Bennu üzerinde denedi ve teorik olarak başarılı sonuçlar elde etti.
MIT’den bilim insanlarının bir asteroidin Dünya’ya çarpmasını engellemeye yönelik önerdikleri üç unsur şu şekilde:
1- Asteroidin şeklini, kütle dağılımını, yüzey özelliklerini ve materyallerini karakterize etmek için bir adet uzaktan algılama uydusu
2- Asteroidin yörüngesini tespit edebilmek için bir adet sensör
3- Asteroidi yörüngesinden çıkararak uzaya gönderecek bir adet çarpma cihazı
Yapılan açıklamaya göre, birinci görev ile tahdit kategorize ediliyor. İkinci görev kapsamında göktaşına dair daha detaylı bilgi ediniliyor.
MIT’nin önerdiği üçüncü aşama ise tabiri caizse bir savunma görevi niteliğinde. Amaç tehdit oluşturan göktaşına darbe uygulayarak yörüngesini değiştirmek ve gezegenimize çarpmasını engellemek.
NE KADAR HAZIRILIKLIYIZ?
Peki gezegenimiz olası bir asteroid çarpmasına kadar ne kadar hazırlıklı? Hollywood filmlerinin en popüler konularından biri olan bu senaryoya cevap geçtiğimiz aylarda bilim dünyasından gelmişti.
Gezegenimizin göktaşı çarpmasına karşı hazır olmadığı uyarısında bulunan NASA çalışanı Dr Joseph Nuth, American Geophysical Union’ın toplantısında yaptığı konuşmada sürpriz bir asteroide müdahale edecek sürenin olmayabileceğinin altını çizmişti.
En büyük sorunun insanlığı böyle bir durumda ne yapacağına dair kesin bir yol haritasının bulunmaması olduğunu belirten Nuth, bu denli bir riskin her an gerçekleşebileceğinin altını çizmiş ve bir de öneride bulunmuştu.
Nuth’a göre, bu riski ortadan kaldırmanın en garanti yolu uzaya tek görevi gezegenimize çarpması muhtemel asteroidleri inceleyecek bir araç göndermek.
Yeterli ödeneğin ayrılması durumunda bu aracın bir yıl içinde göreve başlayabileceğini belirten Nuth, söz konusu aracın gezegenimize çarpma olasılığı olan asteroidleri durdurabilecek kapasitede de olacağını sözlerine eklemişti.
NTV
Son yorumlar