Ağaoğlu, inşaat sektörü için de durgunluk gözlemlediğini, satışların durgunlaştığı bu dönemden en güçlü çıkacak şirketlerden biri olduğunu ve fedakarlık yaparak bu dönemi geride bırakacaklarını açıkladı.

Ünlü İşadamı Ali Ağaoğlu, faiz ve döviz kurlarının arttığı bir ortamda hemen hemen bütün sektörlerde durgunluk gözlemlediğini, inşaat sektörü için de durumun farklı olmadığını anlatarak, “Hava günlük güneşlik değil, hem de hiçbir sektör için. Banka borçlarımızla kıyasladığımızda varlıklarımız çok daha yüksek. Satışların durgunlaştığı bu dönemden en güçlü çıkacak şirketlerden biriyiz. Biraz fedakarlık yaparak bu dönemi geride bırakacağız” dedi.

“YÜZDE 4-5 ORANINDA SATIŞ PLANLIYORUZ”

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ağaoğlu’nun kastettiği fedakarlıkların başında biraz fiyat indirilerek varlık satışı yapmak geliyor. Grubun toplam banka borçlarının aktiflere oranının yüzde 9,4 seviyesinde olduğunu kaydeden Ağaoğlu, 2018 sonunda bu oranı yarıya indirmeyi amaçladıklarını, bu çerçevede aktiflerde yüzde 4-5 oranında satış planladıklarını belirtti.

STRATEJİK ORTAKLIĞA SICAK

Ağaoğlu stratejik ortaklıklara da sıcak bakıyor. Banka borçlarının İstanbul Finans Merkezi’nin planlanandan uzun sürmesi nedeniyle oluştuğunu, projeye şu ana kadar 400 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirtiyor ve ekliyor: “İki kez projeye yabancı ortak alma girişimimiz oldu. Biri Rus uçağının düşürülmesine, biri de Katar krizinin patladığı döneme denk geldi. Ancak hala stratejik ortak alma fikrine sıcak bakıyoruz.”

“ÖZKAYNAK YATIRIMI YAPTIK”

2016’ya kadar bilançolarında banka kredilerinin sıfır olduğunu kaydeden Ağaoğlu, finans merkezi nedeniyle borçlanmaya gitmek zorunda kaldıklarını belirtti. Ağaoğlu, “İlk 3-4 yıl özkaynak yatırımı yaptık. Toplam 400 milyon dolarlık yatırımın sadece 110 milyon dolarlık kısmını banka kredisi olarak kullandık. 2016 ve 2017 yıllarında kullandığımız bu kredinin faiz yükünü taşımamak için tamamını kapattık” dedi.

“İSTANBUL’DA YAVAŞLAMA ÇOK DAHA ŞİDDETLİ”

2015’te yüzde 20’ye yaklaşan konut fiyat artışları Nisan ayı itibariyle yüzde 10’lar seviyesine indi. Konut sektörünün motoru olan İstanbul’da ise yavaşlama çok daha şiddetli. İstanbul’da yıllık fiyat artışı hızı Nisan sonunda yüzde 3,80 düzeyinde gerçekleşti