Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ’emeklilikte yaşa takılanlar’ konusuna değindi. “Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik yok” diyen Erdoğan, konuyla ilgili hazırlanan yasa tekliflerini işaret ederek, konunun siyasi ranta dönüştürülmemesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu.
Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“Emekli olabilmek için sigorta süresi prim gün sayısı ve yaş kriterleri var. 1999’da yapılan düzenleme ile yaş şartı getirildi. Emeklilikte yaşa yakılanlar kampanyasının özünde bu vardır.
Dernek kurulmuş, bu derneğin başındaki hanımefendi 1992’de sisteme dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 38 yaşında emekli olacaktı. Şimdi bu hanımefendi 2020’de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok. Ortalama emeklilik yaşı ülkemizde 52’dir.
TOPLAM MALİYETİ 750 BİN LİRA
Mevcut durumda dahi emeklilik sistemimiz içler acısı bir haldedir. Emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba giren, 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunlardan, 1,3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda, kalanları da peyderpey emekliliğini talep edebilecektir. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı, diye milletime soruyorum.
Bir tarafta stokçular fırsatçılar türedi, diğer tarafta bunlar türedi. Ne olacak, emekli olacak diğer taraftan başka işte çalışmaya devam edecek. Batı dünyası 65 yaşın altına eyvallah etmiyor, ülkeye maliyetleri çok fazla da onun için. Şimdi İskandinav ülkeleri bile bedelini ödeyemeyince emeklilik yaşını yukarı tırmandırmaya başladılar.
“SİYASİ RANTA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ”
Emeklilerimiz konusunda en büyük hizmetleri biz getirdik. Bir kesimi memnun etmek adına ülkenin tüm dengelerini bozmaya razı olamayız. Siyasi ranta dönüştürülmemelidir. Emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yapanların önemli bir bölümü resmi veya gayri resmi olarak çalışmayı sürdüreceklerdir. Hakikat bu iken sosyal güvenlik sistemimizi bir bataklığın içerisine neden sürükleyelim? Meclis’te bunu gündeme getirenler yeniden durum değerlendirmesi yapsın.
BÜTÇE YARIN MECLİS’TE
Kurulan tuzakları ufak sendelemelerle atlattık ve hedefe yürüyoruz. Yeni yönetim sistemin ilk bütçesinin hazırlıklarını tamamladık. Yarın Meclis’e sunuyoruz.
“KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYACAĞIZ”
Bürokrasinin hantallığı yüzünden çok sıkıntı çektik, hala daha çekiyoruz. Bize koltuğu için endişe duyan değil, sorumluluklarını yerine getirmek için gayret eden, mücadele veren, iş üreten bürokratlar lazımdır. Her kim ki sırf unvanını kaybetmemek için pasif konuma geçmişse bizim gözümüzde o kişi zaten ekibimizin bir parçası olmaktan çıkmıştır. Bu tarz şikayetler duyduğumuzda hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız.
Türkiye’nin en çok icraata projeye ihtiyacı olan dönemde kimsenin kaprisleriyle kariyer hesaplarıyla vakit kaybedemeyiz. Bakan arkadaşlardan ricam hala yapmamışlarsa yetki devirlerini süratle tamamlayıp çarkların ilerleyişini sağlamalarıdır. Milletimiz bu tür sıkıntıları aşalım daha etkili icraat yapalım diye oy verdi.
BRUNSON AÇIKLAMASI: ADALET SİSTEMİ KARARINI VERDİ
Bir Brunson olayı yaşadık. Adalet sistemi kararını verdi ve uygulamaya koydu. Terörle mücadele konusu da aynı şekilde devam ediyor. Münbiç’te takvim 90 gündü. Ne yazık ki çalışmadı. Çalışmazsa biz orada da göbeğimizi kesmeyi biliriz. Fırat’ın doğusunda gereken adımlar atılacak. Bu YPG/PYD daha doğrusu PKK’ya karşı gerekenleri en üst düzeyde yapacağız. Bütün bunlar salt ülkemizin huzuru için değil. O ülkede yaşayan gairp gureba insanların da huzuru önemli.”
NTV
Son yorumlar