İtalya’nın popülist hükümeti ile AB arasında devam eden bütçe gerilimi büyüyor. AB Komisyonu’nun bu hafta vereceği karar beklenirken, İtalyan hükümetinin ultra bütçe açığından vazgeçmeyeceğini yazdı.
Avrupa Birliği’nde İtalya krizi büyüyor. Krizin nedeni, İtalya’nın bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranını gelecek yıl yüzde 1,6’dan yüzde 2,4’e çıkarmak istemesi.
İtalyan hükümeti, yeni bütçe planlamasıyla işsizlere sağlanacak vatandaşlık geliri, emeklilik yaşı reformu ve banka krizlerinden etkilenenlere yardım sağlanması gibi vaatlerini gerçekleştirmek istiyor.
Avrupa Birliği ise, İtalya’nın 2019 bütçe planının birliğin kurallarından önemli ölçüde saptığı uyarısında bulunuyor.
Avrupa Komisyonu geçen hafta İtalya’nın bütçe taslağıyla ilgili değerlendirmelerin yer aldığı mektubu İtalya’ya iletmiş, İtalyan hükümetinden hafta başına kadar eleştirilere cevap vermesini istemişti.
İtalyan medyasında çıkan haberlere göre, İtalya Avrupa Komisyonu’na 2019 bütçe planındaki yüzde 2.4’lük bütçe açığı hedefinden geri adım atmayacağını bildirecek.
İtalyan hükümetinden gelecek cevaba göre komisyonun bütçe taslağına ilişkin kararını açıklaması bekleniyor.
MOODY’S NOTUNU DÜŞÜRDÜ
Öte yandan uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, İtalya’nın kredi notunu “BAA2″den “BAA3″e düşürdü, not görünümünü ise durağana çevirdi.
Kuruluştan yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak İtalyan hükümetinin gelecek yıllara yönelik bütçe açığı hedeflerinin Moody’s’in daha önce öngördüğü seviyelerden yüksek olmasıyla mali ve yapısal reformlara yönelik planların hız kesmesi gösterildi.
AB’DE KAMU BORCU EN YÜKSEK ÜLKELERDEN
Kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 130’u bulan İtalya, AB’de Yunanistan’dan sonra en fazla kamu borcu bulunan ülke özelliğini taşıyor.
NTV
Son yorumlar