TİM Başkanı Gülle, “İhracatın gerçek uzmanı TİM’dir. Hedefimiz bellidir: Dış ticaret fazlası veren Türkiye’” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu toplantısı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle “Ülkemizde bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemde çok daha büyük bir ihracat sıçraması için gerekli altyapı oluşturulacaktır. Sayın Bakanımızın da bizlere verdiği destek ile ihracatı çok daha iyi noktalara taşıyacağımıza inancımız tamdır.
TİM Yönetim Kurulu, İsmail Gülle başkanlığında TİM’in Yenibosna’daki merkezinde toplandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katıldığı toplantıda; TİM’in 2019 hedefleri, TİM’in dijitalleşmesi ve projeleri masaya yatırıldı.
Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’yi dünyanın her noktasında başarıyla temsil eden, Türk ekonomisinin yüz akı ihracat ordusunun kurmay heyetiyle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek “ TİM ihracat alanında ve ülkemizin dış ticaret politikalarını oluşturma süreçlerindeki en önemli ortaklıklarımızın başında gelmektedir. Dünya ekonomisi böyle tarihi bir dönemden geçerken hepimizi de tarihi bir görev bekliyor. Ticaret Bakanlığı olarak yeni küresel denklemi çok iyi görüyor ve gerekli çalışmaları yürütüyoruz.
Sorunlara odaklanıp bahaneler üretmek yerine, çözümlere odaklanıp yeni politikalar geliştiriyoruz. 3 temel hedefimiz var. Rekabetçi olduğumuz alanlarda markalaşma ve tasarımla daha rekabetçi hale gelmek, iç ticareti modern çağın gereklerine göre modern mevzuatlarla ve dijitalleşme ile geliştirmek, üretimde ise yeni teknolojilerle çağı yakalamak. Bizi bu başarıya götürecek tüm bu çalışmalarda TİM’i çok değerli bir yol arkadaşı olarak görüyoruz. Bakanlık olarak ihracatçılarımız tarafından Bakanlığımıza iletilen talepleri dikkatle inceliyor ve sorunlarına hızla çözüm üretiyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana Bakanlığımıza TİM tarafından toplam 231 talep iletildi. Bunları beraber başaracağız” dedi.
“Rekor ihracatın ardından hedefimiz TİM’in dijitalleşmesi”
TİM Başkanı İsmail Gülle ise yaptığı konuşmada “Ülkemizde bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemde çok daha büyük bir ihracat sıçraması için gerekli altyapı oluşturulacaktır. Sayın Bakanımızın da bizlere verdiği destek ile ihracatı çok daha iyi noktalara taşıyacağımıza inancımız tamdır. İhracatın gerçek uzmanı TİM’dir. Hedefimiz bellidir: Hedef dış ticaret fazlası veren Türkiye’dir. 2019’da öncelikli hedeflerimiz arasında TİM’in dijital dönüşümünü gerçekleştirmek yer alıyor. Bu kapsamda e-ihracat seferberliği başta olmak üzere çeşitli çalışmaları hayata geçireceğiz. İhracatın fahri elçileri yurtdışında görev yapan ticaret müşavirlerimizi ihracatçılarımızla buluşturarak bu alanda önemli bir açılım sağlayacağız ” dedi.
İhracatta 200 milyar dolar hedefi
TİM Başkanı İsmail Gülle, “Son 5 yıl içinde ihracatın 150 milyar dolardan 170 milyara çıkması, ayrı bir başarı hikayesidir. Birkaç yıl içinde 200 milyar dolarlı ihracatları yapmak en büyük hedefimiz ve çalışmamız” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Küresel Krizden Çıkışın Yol Haritasını Belirlemek” ana temasıyla düzenlenen 2. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, sorunların çözümünde fikir alışverişinde bulunmanın çok önemli olduğunu vurguladı.
Bu yılın sonunda ihracatın 170 milyar dolar olacağını bildiren Gülle, “Son 16 yılda ekonomimiz kendi alanında birinci nesil reformlarla milli gelirini 231 milyar dolardan 852 milyar dolara yükseltirken, ihracat hacmini de 4 kat artırarak 36 milyar dolardan 170 milyar dolara taşıdı. İhracatçılarımızın, ekonomi ve ticaret diplomasisinin sahadaki bu başarısı bizim için övünç kaynağıdır.” şeklinde konuştu.
Gülle, son dönemde kurda yaşanan aşırı oynaklığın, ekonomide sürdürülebilir büyüme ve istihdama yönelik yeni stratejiler yaratma zorunluluğu doğurduğunu, özellikle mal ve hizmet ihracatının öneminin bu dönemde ortaya çıktığını kaydetti.
Son 5 yıl içinde ihracatın 150 milyar dolardan 170 milyara çıkmasının ayrı bir başarı hikayesi olduğunu belirten Gülle, “Birkaç yıl içinde 200 milyar dolarlı ihracatları konuşmak, yapmak en büyük hedefimiz ve çalışmamız.” ifadesini kullandı.
“Sanayiyi, üretimi gündemimizin tam merkezine yerleştirmeliyiz”
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de küresel piyasaların tamamında irili ufaklı sorunların bulunduğunu, ekonomik sıkıntıların sadece Türkiye için söz konusu olmadığını bildiklerini ifade etti.
Dünyanın başka yerlerinde de ekonomik sorunlar olduğuna işaret eden Özdebir, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış kararının ardından İngiltere ekonomisinde yaşananların dikkate değer olduğunu söyledi.
Özdebir, “İtalya’nın AB ile arasının bozulmasıyla içine düşmüş olduğu durum sıkıntılı. Diğer taraftan ticaret savaşları son hızıyla devam ediyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları da devam ediyor.” dedi.
İran’a yapılan ambargonun Türkiye ve dünyayı etkilediğini ifade eden Özdebir, yeni yılın bu sıkıntılı dönemleri sonlandıracağını kaydetti.
Özdebir, “Kasım ayı ekonomik verileri, ülkemiz ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini bize göstermekte. Bu toparlanma sürecini biz sanayicilerin, özel sektörün, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteklemesi, özveride bulunması lazım.” diye konuştu.
Yüksek katma değer üretmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, “Sanayiyi, üretimi gündemimizin tam merkezine yerleştirip daha fazla üretebilmemiz son derece önemli.” ifadesini kullandı.
“ABD ile ticaret çok büyük bir potansiyele sahip”
Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkan Yardımcısı Ferhan Ademhan ise ABD’nin uçsuz bucaksız bir pazar olduğunu belirterek, “80 trilyonluk dünya ekonomisinde sadece ABD’nin payı yüzde 25. Dış ticaretinin toplamı ise 4 trilyon dolar. Türkiye ile dış ticaretinin toplamına bakıyorsunuz 20 milyar dolar. Yani, ABD dış ticaretinin yalnızca yüzse 0,5’i.” şeklinde konuştu.
Son 30 yılda dünya ekonomisinde küreselleşme kavramının öne çıktığını vurgulayan Ademhan, “ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kararını binlerce kilometre ötede bir Türk şirketi merakla bekliyor ya da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın aldığı karar, başka ülkelerin para birimlerini etkileyebiliyor Aslında ekonomiler domino taşları gibi birbirinin gölgesinde yaşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Ademhan, özelikle ABD ve Çin arasında gerçekleşen küresel ticaret savaşlarından Türkiye için fırsatlara açık bir ticaret ortamı oluştuğuna inandığını ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik sert söylemlerinin ardından ortaya çıkabilecek yeni dünya düzeninde Türkiye’nin boşluğu doldurabileceğini belirten Ademhan, “ABD ile ticaret çok büyük bir potansiyele sahip. O yüzden diyorum ki hazır Çin’e karşı böyle bir uygulama var, Türkiye’nin vakit geçirmeden ihracatı artırıcı önlemlerle uygulamaya geçmesi son derece önemli.” diye konuştu.
“Tüketim değil, üretim ve ihracat ekonomisi hedefimiz olmalı”
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Avcı, Türkiye’nin, uzun vadeli rekabetçilik için yatırımlarını en verimli alanlara kaydırması ve yatırımcı güvenini sağlamasının kritik önem taşıdığını vurguladı.
Büyümenin itici gücünün iç tüketim değil, ihracat olduğunu vurgulayan Avcı, “Tüketim değil, üretim ve ihracat ekonomisi hedefimiz olmalı. Ülkemizin yüzde 5 ve üzeri sürdürülebilir bir büyümeye imza atacak potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz.” dedi.
Son yorumlar